Pärlor i norra Bohuslän

Norra Bohuslän är kanske det vackraste Sverige har att erbjuda – speciellt på sommaren.  Med dess karaktäristiska klippor, glittrande hav och underbara solnedgångar i Västerhavet är det svårt att tröttna. Det är dessutom få områden i Sverige som erbjuder ett så levande havsliv som norra Bohuslän. Västkustens salta vatten gör både att du kan fiska krabbor från stranden men även njuta av att äta färska skaldjur i världsklass. Att semestra i Sverige har dessutom aldrig varit så aktuellt som i sommar, både på grund av den stora corona-pandemin men även den svaga svenska valutakursen. I det här inlägget delar jag därför med mig av mina bästa tips när det kommer till norra Bohuslän. På så sätt lovar jag att du kan få en underbar sommar i Sverige! 

kosteröarna-beautiful-islands

Kosteröarna – ett paradis för den som älskar vacker natur

De idylliska Kosteröarna är inte bara hemmet till Sveriges enda marina nationalpark – utan dessutom en av de få bilfria öarna i Sverige. På Koster kan du således njuta av stillsamhet och vacker natur. Samtidigt kan jag lova att det finns ett rikt utbud av bra restauranger, kaféer och barer. En av mina absoluta favoriter är Kosters Trädgårdar som ligger på den södra ön och erbjuder fantastiskt god mat och fika. 

Till kosteröarna kan du antingen ta färjan från Strömstad eller, självfallet, åka båt själv, Att ta färjan är dock väldigt smidigt och under sommaren finns det flera avgångar att välja på varje dag. 

Kostersträdgårdar, Kosteröarna

Vacker och god mat på Kosterhavets Trädgårdar

Åk till härliga Resö

Om du väljer att besöka Koster bör du garanterat även svänga förbi den pittoreska ön Resö. Till Resö kan du både ta dig via fastlandet med bil eller självfallet med båt och lägga till i den trevliga gästhamnen. Ön har ett riktigt mys fik som heter Panget där du kan njuta av en god kopp kaffe och något sött från bageriet. Hamnen har dessutom en restaurang och bar som brukar krylla av folk under sommaren – och som absolut är värt ett besök.  

En random fact är dessutom att fyren på femtiolappen ligger precis vid hamninloppet av ön. Om du därför kommer havsvägen bör du självfallet passa på att se den! 

Fyren på femtiolappen

Fyren på femtiolappen precis vid hamninloppet vid Resö 

Fjällbacka har något att erbjuda för alla 

Om du söker efter mer att göra än att bara sola och bada på din semester, bör du ta en tur till Fjällbacka. Den lilla semesterorten Fjällbacka har något att erbjuda för semesterfirare i alla åldrar. Om du har små barn kan du exempelvis besöka det som utgör helvetesgapet i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Som äldre besökare kan du passa på att strosa bland fiskebodar och göra shoppingfynd. När du väl blir trött kan du dessutom bara svänga in på någon av alla de restauranger som finns. En av mina favoriter är det mysiga fiket Setterlinds Bageri.

Resö, beautiful islands

Bohuslän kryllar av fantastiska vyer

Åk till Tjurpannan och få en unik naturupplevelse  

En blåsig dag finns det knappt något häftigare att göra i norra Bohuslän än att besöka naturreservatet Tjurpannan. Naturreservatet saknar skyddande ytterskärgård vilket gör att vyerna ut över havet blir helt fantastiska. Området har i flera århundraden varit en fruktad passage för sjöfarare, vilket du som besökare en stormig dag kommer att förstå. Om du söker efter en unik naturupplevelse bör du därför besöka pärlan Tjurpannan!

Comments are closed.