SEK till NOK


 

SEK till NOK


Norska kronor till svenska kronor (DKK till SEK)

Norska kronor (NOK) är den valuta som används i Norge. Landet är inte medlem i EU och har därför inte heller den gemensamma valutan Euro. Det är ingen tillfällighet att den norska valutan heter krona, såsom i Sverige och Danmark. Den norska kronan introducerades i 1875, samma år som Norge blev medlem i Skandinaviska Myntunionen, som bestod av Sverige och Danmark sen innan.

Traditionellt har kursen på den norska kronan varit lite högre än kursen på den svenska kronan (NOK till SEK). Det betyder omedelbart att en norrman som handlar i Sverige kommer få lite mer för sina pengar än det en svensk får i Norge. Detta i tillägg till att prisnivån i Norge är rätt mycket högre än i Sverige.

De relativt höga priserna i Norge kan bland annat läsas i det såkallade Big Max-indexet, som blev utvecklad av den engelska nyhetstidningen The Economist i 1986, i ett försök på att visa upp skillnader i köpkraft i olika länder. Tanken bakom är att ingredienserna i en Big Mac är dem samma över hela världen och priset på den kan därför användas som jämförelsegrund. Norge toppar Big Mac-indexet för 2018, endast överträffad av Schweiz – den billigaste Big Mac kan köpas i Ukraina. Indexet har blivit kritiserad av ekonomer för att ge en för enkel bild av komplicerade mekanismer i den globala ekonomin. Men det har samtidigt gång på gång visat sig vara minst lika exakt som köpkraftsskillnader beräknad på bakgrund av avancerade analyser och beräkningsmetoder. Big Mac-indexet är idag erkänt som en pålitlig ekonomisk modell.

I Sverige och Danmark har man i många år skämtat om priset på gurkor i Norge. Även om det inte längre säljs halva gurkor till lägre pris, är levnadskostnaderna mycket höga i vårt kära grannland. Det är därför en bra idé att kolla SEK to NOK innan man åker.

Norska mynt och sedlar

När du har växlat SEK till NOK, står du kanske där med norska mynt och sedlar i handen. I Norge har de olika nästan samma värde som i Sverige: Mynten är 1, 5, 10 och 20 kronor. Kong Harald V pryder tre av dem. På den gröna 50-kronorssedeln är det en bild av författaren Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885). 100-kronorssedeln är röd och har ett porträtt av Kristen Flagstad (1895-1962) Hon var en världsberömd sopran och betraktas av många som en av de mest kända norska kvinnorna någonsin. På den blå 200-kronorssedeln finns fysikprofessorn Kristian Birkeland (1867-1917), som blev nominerad till Nobelpriset i kemi flera gånger, men han mottog den aldrig. Det gjorde däremot Sigrid Undset (1892-1949), som man kan hitta på den orangefärgade 500-kronorssedeln. Hon fick nobelpriset i litteratur i 1928 för sina romaner om Kristin Lavransdatter. Konstintresserade kommer garanterad känna igen mannen som är porträtterad på de norska 100-kronorssedlarna. Det är nämligen konstnären Edvard Munch (1863-1944), som nog är mest känd för att ha målat “Skriet” som står utställd på Nationalmuseet i Oslo.

Den Norske Nationalbank satte nya sedlar i omlopp i 2017 – alla utan kända norrmän på.