GBP till SEK


 

 

GBP till SEK


Brittiska pund till svenska kronor (GBP to SEK)

Brittiska pund (förkortad till GBP) är den valuta som används i Storbritannien. Utöver det finns det också en rad andra lokala valutor, exempelvis skotska pund och nordirländska pund. Ett brittisk pund består av 100 pennys och finns i myntvalörerna 1 pence, 2 penny, 5 penny, 10 penny, 1 pund och 2 pund. Sedlarna har värdena 5 pund, 10 pund, 20 pund, 50 pund och de sällsynta 1 pund och 100 pund. Brittiska pund utfärdas av Bank of England, den engelske nationalbanken, som också övervakar växelkursen och därmed också hur många brittiska pund du kan köpa för svenska kronor – SEK to GBP.

Storbritannien är en av Sveriges allra viktigaste handelspartners och det gäller för export såväl som import. Nu när Brexit närmar sig ser det dock mycket osäkert ut för framtidens handel. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019 och det här är något som kommer påverka absolut alla svenska företag som på något sätt bedriver handel med landet.

Pundets historia

Historien om det brittiska pund sträcker sig så långt tillbaka som till 1694, då Bank of England grundades som en privatbank för den engelska regeringen. 1725 blev de första sedlarna med ett tryckt värde lanserat. Fram tills dess hade sedlarnas värde skrivits för hand. I 1866 gick banken genom en av sina första kriser. Bolaget Overend Gurney sålde varor till ett väldigt lågt pris och hamnade i ekonomiska problem på grund av en rad dåliga lån. I ett sista försök att rädda bolaget, bad Bank of England om ett lån. Det avvisades och Overend Gurney stängde nästa dag.

Fram tills 1931 kunde brittiska pund lösas in till det motsvarande värdet i guld. När denna praxis lämnades, sänktes tilliten till pundet och banken förlorade mycket av sina reserver. På 40-talet rasade Andra Världskriget över hela Europa och britterna kämpade mot Nazityskland på flera fronter. I ett utspekulerad försök på att få den brittiska ekonomien till att kollapsa, började tyskarna att förfalska brittiska pund och skicka ut dem i omlopp. Sedlarna hade inte förändrat sig så mycket sedan 1725 och de falska mynten fungerade som de skulle. 10 procent av alla sedlar som var i omlopp på den tiden var förfalskade av tyskarna. Det var såklart ett jätteproblem för Bank of England, man införde därför bland annat en speciell blå 1-pundsedel med en metalltråd. I 1943 bestämde man sig däremot för att sluta utfärda sedlar med ett värde som var högre än fem brittiska pund.

I 1960 blev drottning Elizabeth II den första monarken som avbildades på en brittisk sedel. Sedan dess har drottningen varit en viktig del i kampen mot förfalskning. Det är nämligen enklare att se oegentligheter i porträtt än andra ställen på sedeln.