En guide till Köpenhamns dolda pärlor

Den danska huvudstaden är en stad man sällan tröttnar på att besöka. Köpenhamn är bra på att ständigt bjuda på ett högkvalitativt utbud av storslagen arkitektur, restauranger i världsklass och trendiga barer och butiker. Som turist kan dock vara svårt att hitta just de där pärlorna då man enkelt hamnar på de mer turistiga platserna såsom Ströget, Nyhavn och Tivoli. Det har dessutom de senaste åren blivit ganska dyrt som svensk att besöka staden på grund av den svenska svaga växelkursen. I den här guiden har jag därför samlat de bästa dolda pärlorna i Köpenhamn – där du garanterat får valuta för pengarna!

Nyhavn Köpenhamn

Strosa runt i trendiga Nørrebro 

Jag tror att de flesta Köpenhamnsborna skulle hålla med mig om att Nørrebro är bland de bästa Köpenhamn har att erbjuda. Stadsdelen riktigt kryllar av trendiga butiker, restauranger och barer. Om du därför vill bort från turisterna och istället se vad danskarna hänger på riktigt ska du ta dig dit. 

En solig vårdag, eller faktiskt även en kall vinterdag, kan det starkt rekommenderas att ta en tur till Assistentens Kirkegaard och därifrån promenera till härliga Jægersborggade. I just Köpenhamn används inte bara kyrkogårdar som kyrkogårdar – utan även som platser att hänga på. Man ser därför många som njuter av god dryck eller en löptur runt om i stadens kyrkogårdar, inklusive Assistenten. Att därför börja sin shoppingtur eller promenad just här – är perfekt. Väl framme på Jægersborggade har du några av Köpenhamns bästa butiker, restauranger, barer och fik. Om du exempelvis vill äta något gott kan du besöka den prisvärda michelinrestaurangen Relæ eller trevliga Manfreds. Ölbryggeriet Mikkeller har dessutom en härlig bar i området. 

Mysiga gator i Köpenhamn

Om du har mer energi för att strosa, eller kanske ännu mer cykla, i Nørrebro, bör du även besöka gatorna: 

  • Guldbergsgade
  • Ravnsborggade
  • Griffenfeldsgade

Bada som en äkta Köpenhamnare

När man väl besöker Köpenhamn bör man dessutom passa på att ta ett dopp i havet. Danskar är inte fega för att bada – oavsett säsong kan man se folk som passar på att ta ett dopp. Om man vill göra som danskarna och kombinera att både dricka något gott basta och bada, bör man åka till Refshaleøen och besöka La Banchina. När du väl cyklar tillbaka till stan kan du dessutom ta ett bad igen (och kanske även en dryck) vid Broens gadekøkken och badplatsen Krøyers plads. Mer danskt än så kan det inte bli!

Reffen Köpenhamn

Ät gott i Vesterbro

Restaurangutbudet i Köpenhamn är stort – att hitta rätt kan dock vara desto svårare. Ett bra tips om gillar fransk mat är att ta dig till Vesterbro och gatan Værnedamsvej. Där ligger många fransk influerade restauranger där du kan njuta av en god brunch eller middag. Runt hörnet ligger dessutom populära italienska restaurangen Mangia

Restaurang Köpenhamn

Hitta lugnet mitt i storstan

Om man känner för ett avbrott i storstadslivet kan det varmt rekommenderas att ta sig till Fredriksberg och parken Landbohøjskolens have. Där kan du komma ner i varv och njuta av vacker grönska. Ett annat tips om du känner för att göra en mer avkopplande aktivitet är att ta en joggingtur vid Søerne, något som flera Köpenhamnsbor ofta passar på att göra. 

Cykla i Köpenhamn

Museum som är värda att besöka

Ett museum som man kanske inte hittar som turist är häftiga Cisternerne i Fredriksberg. Museet är danmarks enda droppstensgrotta vilket innebär att museet är en häftig upplevelse för ögat. Mer givna museum att besöka men som fortfarande är riktiga pärlor är härliga Glyptoteket och SMK. Glyptoteket har inte bara en stor samling av världens bästa skulptörer utan även en mysig botanisk oas och restaurang. Om du är där på en tisdag är dessutom inträdet gratis. SMK (Statens museum för konst) är också ett intressant konstmuseum som några fredagar i månaden även bjuder in till konstafton där hela museet öppnas upp och det bjuds upp till fest. Riktigt värt att besöka! 

Glyptoteket Köpenhamn

Comments are closed.