DKK till SEK

 

 

DKK till SEK

Få fasta fördelar på kreditkortet för 0 kr per år

Flygbolaget “Norwegian” har skapat sin egen bank och erbjuder i detta sammanhang det ultimata kreditkortet. Och det kostar dig 0 kr per år! Med ett kreditkort från Bank Norwegian får du möjligheten att få räntefri kredit på upp till 100 000 kr, du får gratis rese- och avbeställningsförsäkring och sen tjänar du poäng till dina flygresor varje gång du använder kortet. Få kreditkortet nu för endast 0 kr. pr. år.
Norwegian-kortet är ett av marknadens mest fördelaktiga kort och det kan användas otaliga ställen, det finns heller ingen årsavgift eller avgifter vid köp och kontantuttag.


Danska till svenska kronor (DKK to SEK)

Danska kronor (NOK) är den valuta som används i Danmark. Landet är meldem i EU, men som Sverige använder inte landet den gemensamma valutan Euro. Det är ingen tillfällighet att den danska valutan heter krona, såsom i Sverige och Norge. Den danska kronan infördes genom lag i 1873, samma året som Sverige och Danmark grundade den Skandinaviska Myntunionen, som Norge också blev en del av i 1875.

Handeln mellan Sverige och Danmark har alltid varit stor, men Öresundsbron har utan tvivel gjort det enklare för privatpersoner att handla på andra sidan sundet. Den danska kronan har en lite högre växelkurs än den svenska kronan. Det betyder att vi svenskar måste växla lite flera SEK to DKK för att få något med oss hem när vi handlar i Danmark.

Innan Öresundsbron var det speciellt färjeöverfarten mellan Helsingør och Helsingborg som var epicentret för den dansk/svenska handeln. I Danmark säger dem att vi svenskar endast är intresserade i att köpa öl, vin och sprit på grund av de svenska begränsningar i det statskontrollerade Systembolaget, som har monopol på att sälja dryckvaror med en alkoholprocent på mer än 3,5. Även om den danska kronan oftast är lite högre än den svenska, så kan man ändå spara mycket på att köpa alkohol i Danmark istället för hos Systembolaget hemma i Sverige.

Exakt som svenska kronor, så blir danska kronor indelade i öre och i Danmark finns det fortfarande myntar i 50-öre. Betalning med kontanter i Danmark minskar drastiskt – i förhållande till betalning med mobiltelefon och kreditkort. Landets valuta övervakas av Danmarks Nationalbank.

Danska myntar og sedlar

När man har växlat DKK to SEK, så står du kanske där med danska myntar och sedlar i handen. I Danmark har de nästan samma värde som i Sverige: Mynterna är 50 öre, 1, 2, 5, 10 och 20 kronor. Både 10- och 20-kronorna pryds av ett porträtt av drottning Magrethe 2. på framsidan och Danmarks riksvapen på baksidan. 5-kronan pryds av drottning Margrethe 2.s monogram rundt ett hål i mitten. Både 1- och 2-kronorna har hål i mitten. Danmark är ett av dem få länderna, inkluderat Norge, som har hål i mitten av sina myntar. Danmark är också det enda skandinaviska landet som fortfarande har 50-öresmyntar i omlopp.

Danmarks sedlar består av 50, 100, 200, 500 och 1000 kronor. På den lila 50-kronorssedeln finns en bild av Sallingsundbroen och på andra sidan ser man Skarpsallingkarret. 10-kronorssedeln är gul och pryds av Den gamle Lillebæltsbro på framsidan och på baksidan finns Hindsgavldolken tillsammans med ett kart över Lillebælt. Vidare är 200-kronorssedeln grön och pryds av Knippelbro och en bältesplatta från Langstrup. 500-kronorssedeln är blå och på framsidan finns ett proträtt av Dronning Alexandrines Bro och på baksidan hittar vi Keldbyspanden. Slutligen har vi 1000-kronorssedeln som är röd och pryds av Storbæltsbroen på framsidan och på baksidan finns Solvognen. Alla sedlar, som utfärdades i 2009, är designat av Karin Birgitte Lund.