Bitcoin kurs (uppdateras live)


   

Handla med CFDer på Bitcoin, Ethereum, Ripple m.fl.

Bitcoin kurs (uppdateras live)

Intresserad av att handla med CDFar på Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor?

Fler än en miljon människor har redan registrerad sig hos Plus500. Få möjligheten att handla med CDFar på Bitcoin, Amazon-aktier, guldpriser och mycket mer. Träna på att handla med Plus500s obegränsade demokonto. Få gratis demokonto
OBS: Kom ihåg att CDFar är ett gearad produkt och det kan resultera i att du förlorar hela din kapital. Se till att du fullt ut förstår den involverade risken.


Bitcoin kurs (SEK till bitcoin)

Bitcoin är namnet på den kändaste kyptovalutan. Det är en ren digital valuta som till motsats av allmänna valutor inte styrs och övervakas av centralbanker. Det är grunden till att bitcoin kursen kan stiga och falla väldigt mycket under väldigt kort tid. Osäkerheten kring den evigt föränderliga bitcoinkursen har fått en hel del ekonomer och banker till att varna för användandet av bitcoin.

– Man ska hålla sig långt borta. Det är livsfarligt. Det är en effektiv metod att spela på. Ifall man inte gillar kasinon, så har man fått ett bra alternativ, sade Lars Rohde, direktör på Danmarks Nationalbank, 2016 till DR.

Hur fungerar bitcoin?

När person A ska skicka bitcoins till person b, så startas en komplicerad process i datanätverket över hela jorden. Först ska person A skicka beloppet från sin ”bitcoin wallet” – en digital plånbok med unikt ID. Beloppet skickas genom att sändaren anger mottagarens unika adress, som består av 27 till 34 tal och bokstäver. Därefter blir överföringen placerad i en kö och gigantiska nätverk av datorer kämpar om att komma först för att utvinna nya bitcoins. Det vinnande nätverket får omkring 12 bitcoin i belöning och ska behandla de överföringarna som står i kö. Det tar företaget en liten avgift för. De nya överföringarna och bitcoins skickas ut i nätverket igen i ett så kallat block. Alla datorer i nätverket har en kopia av de nya och tidigare block samt alla transaktioner med unikt ID. När nätverket har kontrollerat alla upplysningar, kan person B se att pengarna från person A har hamnat i sin ”bitcoin wallet”

Bitcoin och kriminella

Allmänna överföringar är ofta lätta att spåra eftersom det exakta förhållandet mellan avsändare och mottagares kontonummer registreras. Det stora datanätverket gör bitcoin svårare att spåra. Genom att överföra till en ”wallet”, som mottar många överföringar, drunknar enkla transaktioner i mängden och är därför svåra att spåra tillbaka till avsändaren. Bitcoin har därav blivit kritiserat för att systemets uppbyggnad och oreglerade natur gör det lätt för kriminella att skicka och ta emot betalningar anonymt.

Bitcoin kurs

Kursen på traditionella valutor regleras efter regler och marknadsmekanismer. Bitcoin och andra kryptovalutor har däremot ingen reglering. De är bundna till ett realt fiktivt värde. Kursen bestäms därför enbart av spekulanternas ageranden. Det är orsaken till att kursen på bitcoin kan få väldigt våldsamma svängningar på kort tid. Bitcoin kursen är extremt känslig för spekulanter och därför träffar handeln på väldigt stora motstånd på den etablerade marknaden.

Det är inte bara Nationalbanken i Danmark som utfört allmänna varningar. Den Europeiska Centralbanken har också meddelat att osäkerheten kring bitcoin är så stor att man avråder alla former av användning med den.

I början på 2018 förbjöd storbanken Nordea alla sina 31.000 anställda att äga bitcoins och andra kryptovalutor.

– Det är en så oreglerad marknad och vi är rädda för att medarbetarna hamnar i situationer som är oetiska eller direkt kriminella, sade Stine Green Paulsen, funktionell presschef hos Nordea, till finans.dk

Förbjudet väckte inte någon entusiasm hos Finansförbundet, som är en fackförening för anställda i finanssektorn. Skulle det komma till att sparka anställda som trotsar förbjudet och handlar med bitcoins och andra kryptovalutor är finansförbundet förbereda att göra något åt saken.

– Det skulle vi betrakta som ett juridisk övergrepp mot den enskilde. Det är trots allt en viss frihetsram till att investera i Danmark, om det inte riskerar den verksamhet man är anställd hos, sade förbundets talman, Kent Petersen, till DR.